Projecte europeu de descontaminació d’aigua a Llavaneres

Recuperem la qualitat de les nostres aigües subterrànies

Joan Rubal

Sala de plens

Aquesta tardor veurem com fan tres nous pous a la riera. A l’alçada de l’Ametllareda, tècnics i científics treballaran en un projecte de neteja i potabilització de les nostres aigües subterrànies.

Dimarts passat es va presentar al poble el projecte Insi-Trate. És un projecte finançat per la comunitat europea que té per objectiu la descontaminació d’aquestes aigües subterrànies. El Maresme és una zona amb un nivell molt alt de contaminació que fa que no puguem utilitzar aquest recurs subterrani tan important. Aquestes aigües tenen un alt contingut de nitrats origen en els productes utilitzats com a adobs als camps de conreu.

L’Insi-Trate és una prova pilot amb tècnics i enginyers catalans. La nova tècnica és innovadora doncs el tractament de l’aigua és fa al mateix aqüífer natural i amb el màxim respecte de les condicions ambientals. La injecció de matèria orgànica afavoreix uns microorganismes, que ja estan a l’aigua, i que eliminen els nitrats contaminants. En les proves fetes al laboratori l’aigua resultant és bona per l’ús de boca tot i que durant la prova no es farà ús de l’aigua descontaminada. Les proves al laboratori van començar al juliol de 2013 i està previst acabar el projecte el 2016.

S’ha triat Llavaneres per les condicions geològiques de l’aqüífer i les facilitats donades per l’Ajuntament.

joanaigua

Joan Rubal, regidor de Medi ambient

Ens afegim a les paraules del regidor de medi ambient Joan Rubal que, quan tothom sap i parla de futbol o de política, serà molt bo que també ens interessem i coneguem més el nostre entorn i medi ambient.

Deixa un comentari